Kokie dažniausi maisto alergenai sukeliantys alergines reakcijas - www.atopinis.lt

2019 4 vasario d.

Kokie dažniausi maisto alergenai sukeliantys alergines reakcijas?

Alergija maistui (AM) – padidėjęs imuninis organizmo atsakas į tam tikrą maisto produktą ar maisto priedą. Žinoma daugybė maisto alergenų, tačiau keletas jų apibūdinami kaip vieni pagrindinių, dažniausiai sukeliančių alergines reakcijas. Dažniausiai AM išprovokuoja pagrindiniai aštuoni maisto produktai, dėl to jie dažnai vadinami „didžiuoju aštuonetu“ – tai pienas, kiaušiniai, žemės riešutai, kiti riešutai, javai, žuvis, vėžiagyviai, soja. Mažiems vaikams apie 90% nuo IgE (imunoglobulino E) priklausomų alerginių reakcijų sukelia pienas (karvės, ožkos), kiaušinis, soja, kviečiai, žemės riešutai. Vyresniems vaikams ir suaugusiesiems apie 85% alerginių reakcijų sukelia žemės riešutai, žuvis, vėžiagyviai, kiti riešutai.

21 amžiaus pradžioje vis dažniau aprašomos alerginės reakcijos, kurias sukelia vaisiai (kininės aktinidijos – kiviai, taip pat papajos), sėklos (sezamo, aguonų, rapsų), daržovės (salieras ir kitos). Atsiranda ir naujų maisto alergenų. Pvz., Norvegijoje 2000-2010 m. aprašytos sunkios alerginės reakcijos į lubinus (lubinai kaip gerai virškinamas baltymingas priedas dedami į duoną, makaronus, bandeles) ir vaistinę ožragę (naudojama kaip vaistažolė, sėklos kaip prieskonis dedamos į indiškos virtuvės patiekalus, valgomi ir švieži lapai).

Alergines reakcijas teoriškai gali sukelti visi maisto produktai, kurių sudėtyje yra baltymų. Maisto alergenai gali įjautrinti organizmą patekę per virškinamajį traktą, odą (pvz., sensibilizacija žemės riešutams gali atsirasti tepant odą kremais, kurių sudėtyje yra žemės riešutų aliejaus), įkvėpus alergenų, kurie kryžmiškai reaguoja su tam tikrais augaliniais alergenais. Yra nuomonių, kad ir ore esantys alergenai, patekę į burną ar nosiaryklę, nuryjami gali įjautrinti organizmą bei sukelti alerginį uždegimą virškinamajame trakte.

Alerginės maisto produktų savybės priklauso nuo maisto paruošimo. Verdamos daržovės ir vaisiai dažnai praranda alergizuojančiąsias savybes, tačiau dauguma žuvies, mėsos, vėžiagyvių, kiaušinių, grūdų alergenų yra atsparūs temperatūros poveikiui.

PASIDALINTI

Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie alerginės kilmės atopinį dermatitą

Ar maistas visada daro įtaką bėrimų atsiradimui? Ar alerginės kilmės atopiniam dermatitui svarbus odos drėkinimas? Į šiuos ir kitus klausimus atsako prof. dr. Odilija Rudzevičienė.

Skaityti daugiau
skaityti 5 minutes

Padidėjęs nealerginis jautrumas maistui arba maisto netoleravimas. Kas tai?

Nepageidaujamomis reakcijomis į maistą vadinamos visos neįprastos reakcijos, kurios atsiranda suvalgius tam tikro maisto produkto ar maisto priedo. Šios reakcijos skirstomos į alergiją maistui (ją sukelia imuniniai mechanizmai) ir į padidėjusį nealerginį jautrumą maistui, kurio nesukelia imuniniai mechanizmai.

Skaityti daugiau
skaityti 5 minutes

Alerginiai testai. Kada atliekamas odos lopo testas?

Odos lopo mėginys (OLM) su maisto alergenais – neinvazinis tyrimas, padedantis diagnozuoti alergiją maistui, kuriai daugiausia būdingos vėlyvos klinikinės reakcijos.

Skaityti daugiau
skaityti 2 minutes