Alergija pienui ir kiaušiniams - www.atopinis.lt

2019 vasario 4 d.

Kokie alergenai slypi kiaušiniuose ir piene?

Karvės pienas turi daugiau nei 30 skirtingų alergenų. Dauguma pienui alergiškų vaikų yra sensibilizuoti keliems pieno baltymo alergenų komponentams. 80% pieno baltymų sudaro kazeinas; 20% - išrūgų baltymai. Pieno išrūgos susideda iš beta–laktoglobulino, alfa–laktalbumino, jaučio serumo albumino, laktoferino.

Svarbiausi pieno alergenai yra kazeinas, beta–laktoglobulinas ir alfa-laktalbuminas, nors aprašoma alergija ir kitiems pieno baltymams, tokiems kaip jaučio serumo albuminas. Iki 10% vaikų gali būti alergiški jautienai.

Kazeinas yra atsparus karščiui ir skrandžio fermento pepsino poveikiui, o beta–laktoglobulinas, alfa–laktalbuminas, jaučio serumo albuminas ir laktoferinas yra karščiui neatsparūs baltymai. Todėl esant alergijai beta–laktoglobulinui, alfa–laktalbuminui, jaučio serumo albuminui ir laktoferinui, bet nesant alergijos kazeinui, kai kurie vaikai gali valgyti gerai termiškai apdorotus pieno produktus, bet tai galima nustatyti atlikus provokacinius oralinius mėginius ligoninėje.

Kiaušinio baltymas yra svarbiausias kiaušinio alergenų šaltinis, jame randami 23 skirtingi baltymai. Pagrindiniai kiaušinio baltymo alergenų komponentai: ovomukoidas (dominuojantis alergenas), ovalbuminas, konalbuminas, lizocimas. Livetinas randamas kiaušinio trynyje, jis gali būti atsakingas už „paukščio-kiaušinio” (angl. bird-egg) sindromo išsivystymą ne tik suaugusiems, bet ir vaikams: vystosi respiraciniai ir gastrointestiniai simptomai suvalgius kiaušinio arba po kontakto su paukščiais, jų plunksnomis. Dėl galimų kryžminių reakcijų iki 5% alergiškų kiaušiniams vaikų gali būti alergiški vištienai.

PASIDALINTI

Komentarai


Nėra komentarų

Kaip galime sumažinti tikimybę pasireikšti alergijai, kurią sukelia daržovės ar vaisiai?

Vaisiai ir daržovės dažniau sukelia burnos alergijos sindromą vyresniems vaikams, kurie yra alergiški žiedadulkėms, nes yra nustatytos kryžminės reakcijos tarp įvairių vaisių, daržovių ir žiedadulkių bei latekso alergenų.

Skaityti daugiau
0 komentarų

Kuriems grūdiniams produktams ir riešutams alergija pasireiškia dažniau?

Dažniausiai iš grūdų vaikus alergizuoja kviečiai. Pagrindinis kviečių alergenas yra omega-5 gliadinas. Nustatytas glaudus biologinis ryšys tarp kviečių ir miežių, kiek mažesnis – tarp kviečių, miežių ir rugių, aprašomos alerginės kryžminės reakcijos tarp kviečių, rugių, miežių. Alergija ryžiams ir kukurūzams būna retai.

Skaityti daugiau
0 komentarų

Kokie dažniausi maisto alergenai sukeliantys alergines reakcijas?

Žinoma daugybė maisto alergenų, tačiau keletas jų apibūdinami kaip vieni pagrindinių, dažniausiai sukeliančių alergines reakcijas. Kokie?

Skaityti daugiau
0 komentarų