Alergija pienui ir kiaušiniams - www.atopinis.lt

2019 4 vasario d.

Kokie alergenai slypi kiaušiniuose ir piene?

Karvės pienas turi daugiau nei 30 skirtingų alergenų. Dauguma pienui alergiškų vaikų yra sensibilizuoti keliems pieno baltymo alergenų komponentams. 80% pieno baltymų sudaro kazeinas; 20% - išrūgų baltymai. Pieno išrūgos susideda iš beta–laktoglobulino, alfa–laktalbumino, jaučio serumo albumino, laktoferino.

Svarbiausi pieno alergenai yra kazeinas, beta–laktoglobulinas ir alfa-laktalbuminas, nors aprašoma alergija ir kitiems pieno baltymams, tokiems kaip jaučio serumo albuminas. Iki 10% vaikų gali būti alergiški jautienai.

Kazeinas yra atsparus karščiui ir skrandžio fermento pepsino poveikiui, o beta–laktoglobulinas, alfa–laktalbuminas, jaučio serumo albuminas ir laktoferinas yra karščiui neatsparūs baltymai. Todėl esant alergijai beta–laktoglobulinui, alfa–laktalbuminui, jaučio serumo albuminui ir laktoferinui, bet nesant alergijos kazeinui, kai kurie vaikai gali valgyti gerai termiškai apdorotus pieno produktus, bet tai galima nustatyti atlikus provokacinius oralinius mėginius ligoninėje.

Kiaušinio baltymas yra svarbiausias kiaušinio alergenų šaltinis, jame randami 23 skirtingi baltymai. Pagrindiniai kiaušinio baltymo alergenų komponentai: ovomukoidas (dominuojantis alergenas), ovalbuminas, konalbuminas, lizocimas. Livetinas randamas kiaušinio trynyje, jis gali būti atsakingas už „paukščio-kiaušinio” (angl. bird-egg) sindromo išsivystymą ne tik suaugusiems, bet ir vaikams: vystosi respiraciniai ir gastrointestiniai simptomai suvalgius kiaušinio arba po kontakto su paukščiais, jų plunksnomis. Dėl galimų kryžminių reakcijų iki 5% alergiškų kiaušiniams vaikų gali būti alergiški vištienai.

PASIDALINTI

Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie alerginės kilmės atopinį dermatitą

Ar maistas visada daro įtaką bėrimų atsiradimui? Ar alerginės kilmės atopiniam dermatitui svarbus odos drėkinimas? Į šiuos ir kitus klausimus atsako prof. dr. Odilija Rudzevičienė.

Skaityti daugiau
skaityti 5 minutes

Padidėjęs nealerginis jautrumas maistui arba maisto netoleravimas. Kas tai?

Nepageidaujamomis reakcijomis į maistą vadinamos visos neįprastos reakcijos, kurios atsiranda suvalgius tam tikro maisto produkto ar maisto priedo. Šios reakcijos skirstomos į alergiją maistui (ją sukelia imuniniai mechanizmai) ir į padidėjusį nealerginį jautrumą maistui, kurio nesukelia imuniniai mechanizmai.

Skaityti daugiau
skaityti 5 minutes

Alerginiai testai. Kada atliekamas odos lopo testas?

Odos lopo mėginys (OLM) su maisto alergenais – neinvazinis tyrimas, padedantis diagnozuoti alergiją maistui, kuriai daugiausia būdingos vėlyvos klinikinės reakcijos.

Skaityti daugiau
skaityti 2 minutes