Alergija maistui. Kam pasireiškia - www.atopinis.lt

2019 vasario 4 d.

Kam gali pasireikšti alergija maistui?

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino, kad alergija tapo pagrindine vaikų epidemine liga išsivysčiusiose šalyse. Alergijos maistui paplitimas daugelyje stiprios ekonomikos šalių siekia 2–4% bendrojoje populiacijoje, nepriklausomai nuo amžiaus. Vaikams pasitaiko dar dažniau, todėl ji tampa vis svarbesne sveikatos problema.

Alergija maistui (AM) – padidėjęs imuninis organizmo atsakas į tam tikrą maisto produktą ar maisto priedą. AM skirstoma į priklausomą nuo IgE (greitojo tipo, I tipo) ir nepriklausomą nuo IgE (lėtojo tipo, IV tipo reakcijos). Neretai AM pasireiškia mišriomis reakcijomis. Greito tipo imuninės reakcijos dažniausiai atsiranda per 2 valandas po kontakto su maisto alergenu. Lėtojo tipo reakcijų sukeltų klinikinių simptomų gali atsirasti po 24–72 valandų ar net vėliau.

Vaikai, sergantys atopinėmis ligomis, dažniau būna alergiški maistui negu vaikai, nesergantys šia liga. Nuo IgE priklausoma alergija maistui nustatoma 30–40% vaikų, sergančių vidutinio sunkumo ir sunkiu atopiniu dermatitu, ir 8–17% bronchų astma sergančių vaikų.

Alergija maistui dažnai yra pirmasis alergijos pasireiškimas vaikui, pirmoji vadinamojo atopijos žygio grandis. Alergija maisto alergenams kūdikystėje gali pasireikšti įvairiomis klinikinėmis formomis, daugiausiai atopiniu dermatitu ir virškinimo sutrikimais. Augdamas vaikas įsijautrina įkvepiamiesiems alergenams, todėl suserga bronchų astma ir (arba) alerginiu rinitu. Įrodyta, kad ankstyvas specifinių pienui IgE antikūnų susidarymas yra susijęs su ilgalaikės alergijos pienui rizika, daugine maisto alergija, bronchų astmos ir rinokonjunktyvito (akių ir nosies alerginio uždegimo) atsiradimu vaikystėje. Net 51% kūdikių, įsijautrinusių kiaušiniui, 7 metų amžiuje buvo nustatytas įsijautrinimas namų dulkių erkutėms.

Natūrali AM eiga vis dar nėra gerai išaiškinta. Dažniausiai AM prasideda 1-2 metų amžiaus vaikams, vėliau AM paplitimas sumažėja ir stabilizuojasi suaugusiame amžiuje. Dauguma vaikų „išauga“ savo alergiją. Paprastai vaikui augant išnyksta alergija karvės pienui, kiaušiniams, kviečiams, sojai. Tačiau alergija žemės ir medžių riešutams, žuviai, vėžiagyviams turi tendenciją išsilaikyti ilgai. Pusė vaikų, alergiškų kiaušiniams, juos toleruoja sulaukę 3 metų amžiaus. Nuo alergijos žemės riešutams pasveiksta tik iki 20% vaikų, nuo alergijos medžių riešutams – 9%, o alergija žuvies baltymams neretai išlieka visą gyvenimą.

Daugelis mokslinių tyrimų parodė, kad ligoniai dažniausiai yra alergiški tik keliems maisto produktams. Deja, nuo 1990 metų vis dažniau aprašomas dauginės alergijos maistui sindromas, kai atsiranda alergija daugeliui maisto produktų. Šis sindromas dažniau diagnozuojamas kūdikiams ir mažiems vaikams, reiškiasi sunkiu atopiniu dermatitu, enterokolitu (plonosios ir storosios žarnų uždegimu), lėtu kūno masės augimu. Jam būdinga ilgalaikė eiga ir įvairių alerginių simptomų derinys. Dauginės alergijos maistui sindromas dažniausiai nustatomas vaikams, kurių pirmos eilės giminaičiai serga atopinėmis ligomis (atopiniu dermatitu, alerginiu rinitu, astma). Jis vis dažniau diagnozuojamas žindomiems kūdikiams, kuriuos sensibilizuoja, t.y. įjautrina į motinos pieną patekę maisto alergenai. Dietos ribojimas daugine alergija maistui sergantiems vaikams gali lemti visavertės mitybos nepakankamumą, kuris kartais būna sunkesnis nei pati AM.

PASIDALINTI

Komentarai


Nėra komentarų

Kaip galime sumažinti tikimybę pasireikšti alergijai, kurią sukelia daržovės ar vaisiai?

Vaisiai ir daržovės dažniau sukelia burnos alergijos sindromą vyresniems vaikams, kurie yra alergiški žiedadulkėms, nes yra nustatytos kryžminės reakcijos tarp įvairių vaisių, daržovių ir žiedadulkių bei latekso alergenų.

Skaityti daugiau
0 komentarų

Kuriems grūdiniams produktams ir riešutams alergija pasireiškia dažniau?

Dažniausiai iš grūdų vaikus alergizuoja kviečiai. Pagrindinis kviečių alergenas yra omega-5 gliadinas. Nustatytas glaudus biologinis ryšys tarp kviečių ir miežių, kiek mažesnis – tarp kviečių, miežių ir rugių, aprašomos alerginės kryžminės reakcijos tarp kviečių, rugių, miežių. Alergija ryžiams ir kukurūzams būna retai.

Skaityti daugiau
0 komentarų

Kokie dažniausi maisto alergenai sukeliantys alergines reakcijas?

Žinoma daugybė maisto alergenų, tačiau keletas jų apibūdinami kaip vieni pagrindinių, dažniausiai sukeliančių alergines reakcijas. Kokie?

Skaityti daugiau
0 komentarų