2019 5 balandžio d.
Alergijos maistui diagnostika yra sudėtinga. Diagnozuoti alergiją maistui padeda:
Visus alerginius mėginius gali vertinti tik specialistas – gydytojas vaikų alergologas arba alergologas ir klinikinis imunologas.
Supaprastinta alergijos maistui diagnostikos schema pateikta nuotraukoje.
Alergijos maistui diagnostikos etapai
Gerai surinkta anamnezė leidžia įtarti, kad simptomus ligoniui galėjo lemti alergija maistui. Apklausiant ligonį būtina išsiaiškinti:
Kitos ligonio ligos, taip pat jo šeimos narių alerginės ligos padeda įtarti esančių simptomų alerginę kilmę. Išaiškinti tam tikrą alergeną padeda maisto dienynas, kuriame kruopščiai surašomi visi maisto produktai (pageidautina ir jų sudėtinės dalys), kuriuos ligonis (arba žindanti motina) valgė paskutines dvi savaites.
Anamnezės privalumai:
Anamnezės trūkumai:
Vertinant vien anamnezės duomenis įtartas alergenas provokaciniais oraliniais mėginiais patvirtinamas tik 30–40 % atvejų.
Ar maistas visada daro įtaką bėrimų atsiradimui? Ar alerginės kilmės atopiniam dermatitui svarbus odos drėkinimas? Į šiuos ir kitus klausimus atsako prof. dr. Odilija Rudzevičienė.
Skaityti daugiauNepageidaujamomis reakcijomis į maistą vadinamos visos neįprastos reakcijos, kurios atsiranda suvalgius tam tikro maisto produkto ar maisto priedo. Šios reakcijos skirstomos į alergiją maistui (ją sukelia imuniniai mechanizmai) ir į padidėjusį nealerginį jautrumą maistui, kurio nesukelia imuniniai mechanizmai.
Skaityti daugiauOdos lopo mėginys (OLM) su maisto alergenais – neinvazinis tyrimas, padedantis diagnozuoti alergiją maistui, kuriai daugiausia būdingos vėlyvos klinikinės reakcijos.
Skaityti daugiau