Kaip galime sumažinti tikimybę pasireikšti alergijai, kurią sukelia daržovės ar vaisiai

2019 12 kovo d.

Kaip galime sumažinti tikimybę pasireikšti alergijai, kurią sukelia daržovės ar vaisiai?

Vaisiai ir daržovės dažniau sukelia burnos alergijos sindromą vyresniems vaikams, kurie yra alergiški žiedadulkėms, nes yra nustatytos kryžminės reakcijos tarp įvairių vaisių, daržovių ir žiedadulkių bei latekso alergenų.


Daugelis vaisių ir daržovių alergenų yra neatsparūs terminiam apdorojimui. 30-50% asmenų, alergiškų beržo žiedadulkėms, yra alergiški ir obuoliams. Vaikai, alergiški lateksui, dėl kryžminių alerginių reakcijų gali įsijautrinti bananui, avokadui, kiviui. Aprašyta, kad kivis vaikams sukėlė sunkias anafilaksines reakcijas.


Iš daržovių dažniausiai alergizuoja morkos, pomidorai, petražolės, o salieras gali sukelti net anafilaksines reakcijas. Baltymas patatinas, randamas bulvėse, yra atsparus karščiui, todėl net virtos bulvės, kurios labai mėgiamos Lietuvoje, kartais gali tapti sunkių alerginių reakcijų priežastimi. Bulvė dažnai yra pirmoji daržovė, įvedama į kūdikio mitybą, kūdikiams gali sukelti tiek greitojo, tiek lėtojo tipo alergines reakcijas.


Nors retai, bet aprašomos alerginės reakcijos pomidorui, dažniau vyresniems vaikams, pasitaiko ir anafilaksinės reakcijos. Alergines reakcijas į pomidorą reikia atskirti nuo nespecifinio histamino išsiskyrimo, suvalgius pomidorų.

PASIDALINTI

Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie alerginės kilmės atopinį dermatitą

Ar maistas visada daro įtaką bėrimų atsiradimui? Ar alerginės kilmės atopiniam dermatitui svarbus odos drėkinimas? Į šiuos ir kitus klausimus atsako prof. dr. Odilija Rudzevičienė.

Skaityti daugiau
skaityti 5 minutes

Padidėjęs nealerginis jautrumas maistui arba maisto netoleravimas. Kas tai?

Nepageidaujamomis reakcijomis į maistą vadinamos visos neįprastos reakcijos, kurios atsiranda suvalgius tam tikro maisto produkto ar maisto priedo. Šios reakcijos skirstomos į alergiją maistui (ją sukelia imuniniai mechanizmai) ir į padidėjusį nealerginį jautrumą maistui, kurio nesukelia imuniniai mechanizmai.

Skaityti daugiau
skaityti 5 minutes

Alerginiai testai. Kada atliekamas odos lopo testas?

Odos lopo mėginys (OLM) su maisto alergenais – neinvazinis tyrimas, padedantis diagnozuoti alergiją maistui, kuriai daugiausia būdingos vėlyvos klinikinės reakcijos.

Skaityti daugiau
skaityti 2 minutes