Kaip galime sumažinti tikimybę pasireikšti alergijai, kurią sukelia daržovės ar vaisiai

2019 kovo 12 d.

Kaip galime sumažinti tikimybę pasireikšti alergijai, kurią sukelia daržovės ar vaisiai?

Vaisiai ir daržovės dažniau sukelia burnos alergijos sindromą vyresniems vaikams, kurie yra alergiški žiedadulkėms, nes yra nustatytos kryžminės reakcijos tarp įvairių vaisių, daržovių ir žiedadulkių bei latekso alergenų.


Daugelis vaisių ir daržovių alergenų yra neatsparūs terminiam apdorojimui. 30-50% asmenų, alergiškų beržo žiedadulkėms, yra alergiški ir obuoliams. Vaikai, alergiški lateksui, dėl kryžminių alerginių reakcijų gali įsijautrinti bananui, avokadui, kiviui. Aprašyta, kad kivis vaikams sukėlė sunkias anafilaksines reakcijas.


Iš daržovių dažniausiai alergizuoja morkos, pomidorai, petražolės, o salieras gali sukelti net anafilaksines reakcijas. Baltymas patatinas, randamas bulvėse, yra atsparus karščiui, todėl net virtos bulvės, kurios labai mėgiamos Lietuvoje, kartais gali tapti sunkių alerginių reakcijų priežastimi. Bulvė dažnai yra pirmoji daržovė, įvedama į kūdikio mitybą, kūdikiams gali sukelti tiek greitojo, tiek lėtojo tipo alergines reakcijas.


Nors retai, bet aprašomos alerginės reakcijos pomidorui, dažniau vyresniems vaikams, pasitaiko ir anafilaksinės reakcijos. Alergines reakcijas į pomidorą reikia atskirti nuo nespecifinio histamino išsiskyrimo, suvalgius pomidorų.

PASIDALINTI

Komentarai


Nėra komentarų

Kuriems grūdiniams produktams ir riešutams alergija pasireiškia dažniau?

Dažniausiai iš grūdų vaikus alergizuoja kviečiai. Pagrindinis kviečių alergenas yra omega-5 gliadinas. Nustatytas glaudus biologinis ryšys tarp kviečių ir miežių, kiek mažesnis – tarp kviečių, miežių ir rugių, aprašomos alerginės kryžminės reakcijos tarp kviečių, rugių, miežių. Alergija ryžiams ir kukurūzams būna retai.

Skaityti daugiau
0 komentarų

Kokie dažniausi maisto alergenai sukeliantys alergines reakcijas?

Žinoma daugybė maisto alergenų, tačiau keletas jų apibūdinami kaip vieni pagrindinių, dažniausiai sukeliančių alergines reakcijas. Kokie?

Skaityti daugiau
0 komentarų

Ar gali žuvis, mėsa ar soja sukelti alergiją?

Alergiški žuviai vaikai turi vengti visų žuvų rūšių, kol neįrodyta, kad tam tikrą rūšį galėtų valgyti. Tam tikrais atvejais dėl kryžminių reakcijų alergiškus žuviai asmenis gali alergizuoti parvalbuminas, randamas varlių kojelėse.

Skaityti daugiau
0 komentarų