Alergija žuviai, mėsai, sojai - www.atopinis.lt

2019 4 vasario d.

Ar gali žuvis, mėsa ar soja sukelti alergiją?

Alergija žuviai dažnesnė tose šalyse, kur suvartojama daug žuvies. Alergines reakcijas gali sukelti tiek jūrų, tiek upių žuvys. Parvalbuminai, randami žuvies raumenyse, yra svarbiausi žuvų alergenai. Paplitęs įsijautrinimas įvairioms žuvų rūšims yra siejamas su jų parvalbuminų kryžminėmis reakcijomis. Pagrindinis menkės alergeno komponentas - parvalbuminas Gad c 1 buvo pirmasis išskirtas žuvies alergenas, jis laikomas alergijos žuviai modeliu. Menkei alergiškiems asmenims rastas 100% įsijautrinimas Gad c 1. Tai labai stiprus alergenas, atsparus aukštai temperatūrai, denatūruojantiems (baltymo struktūrą keičiantiems) veiksniams, pH pokyčiams, virškinimo sultims ir fermentų poveikiui. Pagrindinis karpio alergeno komponentas yra Cyp c 1, kryžmiškai reaguojantis su kitais parvalbuminais.

Alergiški žuviai vaikai turi vengti visų žuvų rūšių, kol neįrodyta, kad tam tikrą rūšį galėtų valgyti. Tam tikrais atvejais dėl kryžminių reakcijų alergiškus žuviai asmenis gali alergizuoti parvalbuminas, randamas varlių kojelėse. Žuvų ikrai retais atvejais gali sukelti alergines reakcijas, bet ne žuvis, kurios ikrai alergizuoja.

Alergija žuviai nereiškia, kad jūros gėrybės taip pat sukels alergines reakcijas. Jūros gėrybės: vėžiagyviai (omarai, krabai, vėžiai, krevetės ir t.t.) ir moliuskai (midijos, austrės, šukutės, geldelės, sraigės, aštuonkojai ir t.t.) dažniau alergizuoja paauglius ir suaugusiuosius. Pagrindinis vėžiagyvių ir moliuskų alergenas yra raumenų baltymas tropomiozinas.

Alergija mėsai nustatoma retai, dažniau jautienai. Jaučio serumo albuminas gali sukelti kryžmines reakcijas tarp įvairių žinduolių mėsos. Jei vaikas yra alergiškas tik vienai mėsos rūšiai, tai kaltas ne jaučio serumo albuminas. Mėsos alergenai yra jautrūs karščiui, todėl paprastai alergiški asmenys gali valgyti gerai termiškai apdorotą mėsą, bet reaguoja į blogai termiškai apdorotą mėsą, net aprašytos anafilaksinės reakcijos. Aprašytos kryžminės alerginės reakcijos tarp jautienos ir karvės pieno (5-20%).

Alergija paukštienai yra reta, nors aprašytos ir anafilaksinės reakcijos. Vaikas, alergiškas vienai paukštienos rūšiai, gali būti alergiškas ir kitoms. Literatūroje yra aprašyti atvejai, kai vaikas buvo alergiškas vištienai, kalakutienai ir antienai.

Sojos baltymai dedami į įvairius maisto produktus. Soja gali būti „slaptasis“ alergenas, kurio galima rasti mėsos produktuose, dešrelėse, konditerijos gaminiuose, šokolade, sausuose pusryčiuose iš grūdų, rytietiškuose saldumynuose. Dažniau sojos baltymai sukelia lengvas alergines reakcijas, bet gali sukelti ir anafilaksines reakcijas. Apie 10 proc. beržo žiedadulkėms alergiškų pacientų gali atsirasti reakcijų ir sojai. Sojoje rasta 15 alergenų.

PASIDALINTI

Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus apie alerginės kilmės atopinį dermatitą

Ar maistas visada daro įtaką bėrimų atsiradimui? Ar alerginės kilmės atopiniam dermatitui svarbus odos drėkinimas? Į šiuos ir kitus klausimus atsako prof. dr. Odilija Rudzevičienė.

Skaityti daugiau
skaityti 5 minutes

Padidėjęs nealerginis jautrumas maistui arba maisto netoleravimas. Kas tai?

Nepageidaujamomis reakcijomis į maistą vadinamos visos neįprastos reakcijos, kurios atsiranda suvalgius tam tikro maisto produkto ar maisto priedo. Šios reakcijos skirstomos į alergiją maistui (ją sukelia imuniniai mechanizmai) ir į padidėjusį nealerginį jautrumą maistui, kurio nesukelia imuniniai mechanizmai.

Skaityti daugiau
skaityti 5 minutes

Alerginiai testai. Kada atliekamas odos lopo testas?

Odos lopo mėginys (OLM) su maisto alergenais – neinvazinis tyrimas, padedantis diagnozuoti alergiją maistui, kuriai daugiausia būdingos vėlyvos klinikinės reakcijos.

Skaityti daugiau
skaityti 2 minutes