Alergija žuviai, mėsai, sojai - www.atopinis.lt

2019 vasario 4 d.

Ar gali žuvis, mėsa ar soja sukelti alergiją?

Alergija žuviai dažnesnė tose šalyse, kur suvartojama daug žuvies. Alergines reakcijas gali sukelti tiek jūrų, tiek upių žuvys. Parvalbuminai, randami žuvies raumenyse, yra svarbiausi žuvų alergenai. Paplitęs įsijautrinimas įvairioms žuvų rūšims yra siejamas su jų parvalbuminų kryžminėmis reakcijomis. Pagrindinis menkės alergeno komponentas - parvalbuminas Gad c 1 buvo pirmasis išskirtas žuvies alergenas, jis laikomas alergijos žuviai modeliu. Menkei alergiškiems asmenims rastas 100% įsijautrinimas Gad c 1. Tai labai stiprus alergenas, atsparus aukštai temperatūrai, denatūruojantiems (baltymo struktūrą keičiantiems) veiksniams, pH pokyčiams, virškinimo sultims ir fermentų poveikiui. Pagrindinis karpio alergeno komponentas yra Cyp c 1, kryžmiškai reaguojantis su kitais parvalbuminais.

Alergiški žuviai vaikai turi vengti visų žuvų rūšių, kol neįrodyta, kad tam tikrą rūšį galėtų valgyti. Tam tikrais atvejais dėl kryžminių reakcijų alergiškus žuviai asmenis gali alergizuoti parvalbuminas, randamas varlių kojelėse. Žuvų ikrai retais atvejais gali sukelti alergines reakcijas, bet ne žuvis, kurios ikrai alergizuoja.

Alergija žuviai nereiškia, kad jūros gėrybės taip pat sukels alergines reakcijas. Jūros gėrybės: vėžiagyviai (omarai, krabai, vėžiai, krevetės ir t.t.) ir moliuskai (midijos, austrės, šukutės, geldelės, sraigės, aštuonkojai ir t.t.) dažniau alergizuoja paauglius ir suaugusiuosius. Pagrindinis vėžiagyvių ir moliuskų alergenas yra raumenų baltymas tropomiozinas.

Alergija mėsai nustatoma retai, dažniau jautienai. Jaučio serumo albuminas gali sukelti kryžmines reakcijas tarp įvairių žinduolių mėsos. Jei vaikas yra alergiškas tik vienai mėsos rūšiai, tai kaltas ne jaučio serumo albuminas. Mėsos alergenai yra jautrūs karščiui, todėl paprastai alergiški asmenys gali valgyti gerai termiškai apdorotą mėsą, bet reaguoja į blogai termiškai apdorotą mėsą, net aprašytos anafilaksinės reakcijos. Aprašytos kryžminės alerginės reakcijos tarp jautienos ir karvės pieno (5-20%).

Alergija paukštienai yra reta, nors aprašytos ir anafilaksinės reakcijos. Vaikas, alergiškas vienai paukštienos rūšiai, gali būti alergiškas ir kitoms. Literatūroje yra aprašyti atvejai, kai vaikas buvo alergiškas vištienai, kalakutienai ir antienai.

Sojos baltymai dedami į įvairius maisto produktus. Soja gali būti „slaptasis“ alergenas, kurio galima rasti mėsos produktuose, dešrelėse, konditerijos gaminiuose, šokolade, sausuose pusryčiuose iš grūdų, rytietiškuose saldumynuose. Dažniau sojos baltymai sukelia lengvas alergines reakcijas, bet gali sukelti ir anafilaksines reakcijas. Apie 10 proc. beržo žiedadulkėms alergiškų pacientų gali atsirasti reakcijų ir sojai. Sojoje rasta 15 alergenų.

PASIDALINTI

Komentarai


Nėra komentarų

Alerginiai testai. Kada atliekamas odos dūrio mėginys?

Odos dūrio mėginys (ODM) – dažniausiai kasdienėje alergologo praktikoje naudojamas metodas. Nėra apatinės amžiaus ribos atliekant ODM, todėl jį galima atlikti įvairaus amžiaus vaikams, taip pat ir kūdikiams.

Skaityti daugiau
0 komentarų

Kaip yra diagnozuojama maisto alergija vaikams?

Alergijos maistui diagnostika yra sudėtinga. Diagnozuoti alergiją maistui padeda: anamnezė, diagnostiniai alerginiai mėginiai, eliminacinė dieta, provokaciniai oraliniai mėginiai. Visus alerginius mėginius gali vertinti tik specialistas – gydytojas vaikų alergologas arba alergologas ir klinikinis imunologas.

Skaityti daugiau
0 komentarų

Kaip galime sumažinti tikimybę pasireikšti alergijai, kurią sukelia daržovės ar vaisiai?

Vaisiai ir daržovės dažniau sukelia burnos alergijos sindromą vyresniems vaikams, kurie yra alergiški žiedadulkėms, nes yra nustatytos kryžminės reakcijos tarp įvairių vaisių, daržovių ir žiedadulkių bei latekso alergenų.

Skaityti daugiau
0 komentarų