Ar maistas visada daro įtaką bėrimų atsiradimui? Ar alerginės kilmės atopiniam dermatitui svarbus odos drėkinimas? Į šiuos ir kitus klausimus atsako prof. dr. Odilija Rudzevičienė.
Skaityti daugiauNepageidaujamomis reakcijomis į maistą vadinamos visos neįprastos reakcijos, kurios atsiranda suvalgius tam tikro maisto produkto ar maisto priedo. Šios reakcijos skirstomos į alergiją maistui (ją sukelia imuniniai mechanizmai) ir į padidėjusį nealerginį jautrumą maistui, kurio nesukelia imuniniai mechanizmai.
Skaityti daugiauOdos lopo mėginys (OLM) su maisto alergenais – neinvazinis tyrimas, padedantis diagnozuoti alergiją maistui, kuriai daugiausia būdingos vėlyvos klinikinės reakcijos.
Skaityti daugiauOdos dūrio mėginys (ODM) – dažniausiai kasdienėje alergologo praktikoje naudojamas metodas. Nėra apatinės amžiaus ribos atliekant ODM, todėl jį galima atlikti įvairaus amžiaus vaikams, taip pat ir kūdikiams.
Skaityti daugiauAlergijos maistui diagnostika yra sudėtinga. Diagnozuoti alergiją maistui padeda: anamnezė, diagnostiniai alerginiai mėginiai, eliminacinė dieta, provokaciniai oraliniai mėginiai. Visus alerginius mėginius gali vertinti tik specialistas – gydytojas vaikų alergologas arba alergologas ir klinikinis imunologas.
Skaityti daugiauVaisiai ir daržovės dažniau sukelia burnos alergijos sindromą vyresniems vaikams, kurie yra alergiški žiedadulkėms, nes yra nustatytos kryžminės reakcijos tarp įvairių vaisių, daržovių ir žiedadulkių bei latekso alergenų.
Skaityti daugiauDažniausiai iš grūdų vaikus alergizuoja kviečiai. Pagrindinis kviečių alergenas yra omega-5 gliadinas. Nustatytas glaudus biologinis ryšys tarp kviečių ir miežių, kiek mažesnis – tarp kviečių, miežių ir rugių, aprašomos alerginės kryžminės reakcijos tarp kviečių, rugių, miežių. Alergija ryžiams ir kukurūzams būna retai.
Skaityti daugiauŽinoma daugybė maisto alergenų, tačiau keletas jų apibūdinami kaip vieni pagrindinių, dažniausiai sukeliančių alergines reakcijas. Kokie?
Skaityti daugiauAlergiški žuviai vaikai turi vengti visų žuvų rūšių, kol neįrodyta, kad tam tikrą rūšį galėtų valgyti. Tam tikrais atvejais dėl kryžminių reakcijų alergiškus žuviai asmenis gali alergizuoti parvalbuminas, randamas varlių kojelėse.
Skaityti daugiauKarvės pienas turi daugiau nei 30 skirtingų alergenų. Dauguma pienui alergiškų vaikų yra sensibilizuoti keliems pieno baltymo alergenų komponentams. 80% pieno baltymų sudaro kazeinas; 20% - išrūgų baltymai.
Skaityti daugiauAlergijos maistui paplitimas daugelyje stiprios ekonomikos šalių siekia 2–4% bendrojoje populiacijoje, nepriklausomai nuo amžiaus. Vaikams pasitaiko dar dažniau, todėl ji tampa vis svarbesne sveikatos problema.
Skaityti daugiau